Je hebt géén duur materiaal nodig om een leuk filmpje te maken! Gebruik wat je hebt. Een goeie smartphone is al voldoende. Geen materiaal om mee te filmen? Contacteer ons en we bekijken hoe we jullie kunnen helpen!
Héél belangrijk: hou je smartphone altijd horizontaal als je filmt. 'Landscape' dus. Om je beeld stabieler te maken kan je de smartphone op een statief zetten. Als je geen statief hebt: géén probleem. Je kan er makkelijk zelf één maken door een paar boeken op elkaar te zetten. Of probeer gewoon niet te bewegen.
Interview maximum twee kinderen tegelijkertijd. Laat de kinderen récht in de lens kijken wanneer ze praten.
Zet de kinderen zeker dicht genoeg bij de smartphone zodat je het geluid goed kan opnemen. Zoek een stille plek en vraag aan iedereen in de buurt om te zwijgen voor je begint te filmen.
De filmpjes die we maken voor Equator hebben drie delen: een begin, een midden en een einde.
In de intro ga je jezelf voorstellen. En je vertelt heel kort waar je het over zal hebben, bijvoorbeeld: Hallo! Wij zijn Suske en Wiske van de Esdoornschool uit Knotwilgdam in België! We gaan het vandaag hebben over ecologisch tuinieren.
Nu maken we een tweede filmpje. Daarin gaan we ons verhaal vertellen. Dit filmpje mag ongeveer twee minuten duren. Denk samen met je klas dus op voorhand goed na wat je wil vertellen, maar leer het zeker niét vanbuiten en lees geen tekst voor. Wat je vertelt moet zo spontaan mogelijk zijn. Kinderen moeten zélf hun verhaal vertellen.
In dit stukje gaan we aan kinderen aan de andere kant van de evenaar vragen om te antwoorden op ons filmpje, bijvoorbeeld: "Hoe gaan jullie om met gendergelijkheid in jullie land? We zijn benieuwd! Stuur zeker een filmpje terug!"
Film beelden die bij het thema van je filmpje passen. Als je het hebt over ‘afval’, film dan beelden van… afval. Of nog beter: film een activiteit waarin kinderen van de klas afval opruimen. Voor een filmpje van twee minuten heb je er al gauw 20 extra filmbeelden nodig. Maak er dus zeker genoeg!
Kies het beeld dat je wil maken. Hou je smartphone stil. Probeer niét te bewegen met je telefoon en zoom niet in - of uit, daardoor verlies je beeldkwaliteit. Hou nu tien seconden je adem in, zo blijft je beeld stabieler.
Je hebt hele ruime beelden, hele close beelden en alles daar tussenin. Om beeldgroottes af te wisselen zoom je niet in of uit, maar verplaats je jezelf. Film een keer van veraf en een keer van dichtbij. Da’s handig in de montage. Je kan ook samen met kinderen gaan nadenken om hele creatieve beelden te maken!
Als je kinderen een vraag stelt, dan geven ze vaak korte antwoorden. Als je hen bijvoorbeeld vraagt: 'Wat is je lievelingseten?', dan antwoordt een kind al snel: 'Spruitjes'! Dat antwoord is veel te kort en kunnen we niet gebruiken in onze montage. Het is daarom belangrijk dat de kinderen in volzinnen spreken. Dat doen ze veel makkelijker als je open vragen stelt: 'Vertel eens wat je lievelingseten is en leg eens uit waarom?' 'Ik lust supergraag spruitjes, want die ga ik samen met mijn familie zelf oogsten op een veld hier in de buurt. En spruitjes smaken véél lekkerder als je ze zelf hebt geplukt. Ik vind dat iedereen zo’n veld in de buurt zou moeten hebben, want die spruitjes zijn ook véél gezonder. Onze boer die sproeit daar geen giftige stoffen op en dat is beter voor de natuur én voor mij.'
Kijk, dàt is dus een antwoord dat we kunnen gebruiken! Stel kinderen tijdens het interview op hun gemak, stel verschillende vragen over hetzelfde thema en onthoud dat hun antwoorden belangrijker zijn dan jouw vragen. We gebruiken alléén de antwoorden in de montage. Onderbreek de kinderen dus niet en laat ze uitspreken. Ze moeten écht kunnen vertellen wat ze denken.
Als je met je smartphone hebt gefilmd, kan je je beelden heel makkelijk naar ons doorsturen via Whatsapp. Je kan alles ook online doorsturen via Wetransfer. En dan gaan wij aan de slag!
Wanneer we de beelden hebben ontvangen, gaan wij ze monteren tot een Equatorfilmpje. Daarvoor hebben we een heleboel vrijwilligers. We ondertitelen alles in 5 talen en dan zetten we het filmpje op ons platform.
Als je registreert op ons platform kan je daar àlle filmpjes bekijken.
Is nog niet alles duidelijk? Mail dan naar hello@myequator.net.